Villa Erica

Naarderstraatweg 4, Hilversum.

Jaar van verbouwing en nieuwbouw Koetshuis: 1890-1891, Opdrachtgever de heer Ed. (J.F.E.) de Neufville. 

Verbouwen villa met nieuw te bouwen houten koetshuis met berging en koetsierskamer. 

naarderstraatweg_amersfoortsestraatweg

Het stond weer zo simpel in zijn boekje "Villa Erica" te Hilversum voor Ed. de Neufville aan de Naarderstraatweg. Even de Naarderstraatweg opzoeken en je bent er bijna.

En ook had architekt Joling keurige begrotingen gemaakt voor de diverse onderdelen in 1889.

Misschien is het jullie al opgevallen, maar hij reisde alleen maar naar Bussum en niet naar Hilversum. Inderdaad was hij op 30 juni 1890 op het terrein aanwezig getuige de afrekening, alsmede op de aanbesteding op 5 juli 1890. En let er ook maar even op hoe we Bussum schreven in die dagen

neufville_blad_1
neufville_blad_2
neufville_blad_3

Dan maar adresboeken raadplegen. En ja hoor, daar vonden we in 1887 de Naarderstraatweg. Even verder zoeken leverde de naam van J.F.E. de Neuville op en daarnaast ook het huisnummer, nummer 4. Doorzoeken op de volgende jaargangen van de adresboeken. Veel waren er niet nodig, want plotseling kwam de Naarderstraatweg helemaal niet meer voor. En ook de namen die voorkwamen op de Naarderstraatweg waren verdwenen. Zoektochten willen nog wel eens iets opleveren. Na lang en volhardend zoeken bleek dat er in 1902 nieuwe grenzen waren vastgesteld voor Hilversum en Bussum. Inderdaad, de Naarderstraatweg bleek naar Bussum verhuisd te zijn. En dan ben je er nog niet, want ook de huisnummers waren veranderd. Ten einde raad de hulp ingeroepen van de voorzitter van de Historische Kring Bussum, de heer Hans Jonker. Hij voorzag ons van bovenstaande foto en ook enige waardevolle documenten uit de verzameling Winthorst. Wij bedanken hem voor zijn inzet voor onze stichting. Kijk maar even mee naar een stukje geschiedenis van "Villa Erica":

En een situatieschets van het koetshuis:

Vergeet het maar. De Naarderstraatweg bestaat niet. Maar architekt Joling zal toch geen aantekeningen gemaakt hebben voor iets wat helemaal niet bestaat of bestaan heeft. Zoeken en zoeken maar. De hulp in geroepen van het archief Gooi en Vechtstreek, maar ook dat leverde niets op. Maar het was wel aanbesteed.

situatieschets_koetshuis
 
1890_06_21_de_gooi_en_eemlander_(002)

En na de verkoop zien we de volgende ontwikkeling

Op 29 augustus 1891 verkocht Ed de Neufville zijn zomerverblijf, want dat waren die villa´s in die dagen. Hij heeft er dus nauwelijks van kunnen genieten. Naar de reden kunnen we gissen.

Misschien ook even leuk om te zien hoe de Amersfoortsestraatweg in Bussum eruit zag in die dagen. Links de ruïne van "De Roeper" en inderdaad erg landelijk.

2016-06-10_101629_2(0)

Op 5 oktober 1891 wordt de villa weer verkocht. Maar nu met de naam "AERSUM". In 1902 weer een verkoop, ze konden kennelijk maar niet aarden in deze villa, en bij wederom een verkoop op 8 mei 1909 wordt de villa weer herdoopt in "Villa Erica".  

Dan is er ogenschijnlijk een periode van rust, maar die wordt wreed verstoord door de verbreding van de weg, later rijksweg. De villa wordt een prooi van de technologische en economische vooruitgang, de auto.

We vonden een prentje in de boeken van de beschermvrouwe van onze stichting Miep Joling, de jongste dochter van de architect, die ook op zoek is geweest naar "Villa Erica". Het was een prentje van "Villa Erica" aan de Naarderstraatweg 7 te Huizen. Zij dacht dat ze "Villa Erica" gevonden had. Maar volgens het hierboven getoonde overzicht had ze de opvolgster gevonden, want we lezen dat Villa Erica een Herstellingsoord geworden is en dat ze reeds in 1909 verhuisd zijn naar de Naarderstraatweg in Huizen.  

KvK: 56945213  |   IBAN NL03 RBRB 0929 3629 93  | ANBI  |  RSIN 852373053

© 2022 Architekt Joling