RK Jozefschool Goorn

Dingel 2/De Goorn 50, Goorn

Bouwjaar: 1921, Opdrachtgever: RK Kerkbestuur OLV van de H. Rozenkrans

 

Een leerling staat voor de ingang van de school aan De Goorn, Zo heet de straat. Links van de fotograaf is de Dingel waaraan de langgevel lag.

Let op de ramen. De bovenramen konden open waardoor er minder kans op tocht was in het lokaal.

Rechts naast de school is de onderwijzerswoning. Daar woonde de hoofdonderwijzer Overman. Herkenbaar de luiken in oudhollandse stijl.

Ook hier weer een bijzonder verhaal waar de architect opnieuw weer even op onze schouder zat: De nieuwe St. Jozefschool is op een andere plaats gebouwd dan de oude school. Gelukkig hebben ze op hun website vermeld dat de oude school "lag aan het begin van de Dingel".Er was dus een bezoek aan De Goorn noodzakelijk om de juiste plaats, lees adres, te bepalen. Immers, heb je geen adres dan kan je niet zoeken in archieven. We vonden een nieuw woonhuis en enkele sociale woningen op het stuk grond. Voor het raam van het woonhuis stond een mevrouw heel aardig te lachen. Naar de voordeur dus en die zwaaide meteen heel gastvrij open. Eerst maar even uitleggen wat we deden en toen bevestigde mevrouw meteen dat hier de school had gestaan. Ze wist ze nog precies de plaats van de onderwijzerswoning en de naam van de hoofdonderwijzer te herinneren. Even later kwam haar man aanrijden. Ook die vond het heel leuk want zijn vader was nog loco-burgermeester geweest. Hij had zelf nog op die school gezeten. Op onze vraag of ze misschien nog een foto hadden van de school werd even nagedacht. Mevrouw schoot naar binnen om even later met een afdruk van een aanzichtkaart te komen. Die staat hierboven afgebeeld. We mochten die houden waarop we aangaven deze voor de website te gaan gebruiken. Op deze plaats willen we heel graag de heer en mevrouw De R. bedanken voor hun bijdrage.

In de historisch archieven zijn helaas geen stukken meer te vinden van de school. Geen tekeningen, geen bouwvergunning, alleen een akte van aankoop van de school door de gemeente. Helaas is kennelijk alles vernietigd.    

KvK: 56945213  |   IBAN NL03 RBRB 0929 3629 93  | ANBI  |  RSIN 852373053

© 2022 Architekt Joling