Mariaschool Anna-Paulowna

Nieuwe weg te Anna Paulowna, – Spoorbuurtschool

Bouwjaar: 1918 – 1921 Kerkbestuur van de Onze Lieve Vrouw van Praesentatie.

Het eerste ontwerp van juni 1918 omvatte de bouw van een school met 6 leslokalen, een vergaderlokaal met onderwijzerswoning. Het definitieve ontwerp omvatte een school met 3 leslokalen, gangen, brandstofhok, overdekte speelplaats van 60 m2. Een onderwijzerswoning met beneden 3 kamers met keuken, boven 2 kamers met vergaderzaal, bibliotheek en ontbijtzaal voor de kinderen. Kennelijk werden de kinderen reeds voor het ontbijt op school verwacht gegeven de ontbijtzaal. De kinderen moesten immers elke ochtend eerst naar de kerk. Vele kilometers door de polder op de fiets en uiteraard geheel nuchter. Wat een contract met de tegenwoordige tijd. Let verder op de waterput, in het midden van de foto, die iedereen van water moest voorzien.

De opdracht voor de bouw werd onderhands gegeven aan aannemer  Overtoom uit Schagen.
De totale aanneemsom bedroeg fl. 39.944,00. 

Hierboven een opname (L) waarop niet alleen de gedeeltelijk overdekte speelplaats te zien is, maar ook het ontwerp vanaf de kerkzijde. Daarnaast een opname bij de officiële inwijding van het schoolgebouw. In het midden zien we de pastoor A.J.M. van Meeuwen met links naast zich Mgr. A.J. Callier, bisschop van Haarlem. Niet bekend is of de architect bij de opening aanwezig was.

Ook de schoolbanken werden door Joling ontworpen. Via de pastoor geeft hij als instructie voor de aannemer voor de afwerking: Hierbij raad ik u echter aan om niet te bijtsen doch degelijk te laten schilderen b.v. in een geel-bruine kleur. Wil bij de opdracht dit vooral den aannemer nog zeggen. Hij moet beseffen dat het kinderen zijn die er gebruik van maken, dus dat het werk tegen klompenstooten kan.

De dagelijkse communicatie met de aannemer verliep dus kennelijk via de pastoor..

KvK: 56945213  |   IBAN NL03 RBRB 0929 3629 93  | ANBI  |  RSIN 852373053

© 2022 Architekt Joling