Gebr. Uppenkamp

In opdracht van de Gebr. Uppenkamp verbouwde architekt Anton Joling het pand op de hoek van de Heuvelstraat - Willem II straat. ( Op de foto links " De Duif" bij veel Tilburgers bekend).

 

De opening vond plaats op 9 oktober 1898 getuige onderstaand verslag in de Tilburgse Courant van 9 october 1898.

 

Enkele jaren later bouwde architekt Joling schuin tegenover dit pand in de Heuvelstraat op nummer 56 een nieuw pand. Dit pand vindt u terug in de rubriek "Monumenten" "Gemeente Monumenten".

Hier beleefden de broers succesvolle jaren gezien het feit dat er in 1905 opnieuw een groter pand wordt gebouwd op nummer 44/44A.

De gemeente Tilburg heeft diverse keren in de periode eind negentiende eeuw midden twintigste eeuw, omnummeringen gekend. Hierdoor was het bijzonder moeilijk om de originele panden terug te vinden.

Maar hele behulpzame archivarissen van het Regionaal Archief hebben ons op het goede pad gezet.]

In de gevel is een gevelsteen aangebracht van Maria Sterre der Zee als beschermheilige.

 

Dat architekt Joling bijzonder goede contacten onderhield met de Gebr. Uppenkamp getuigt wel het feit dat hij de opdracht kreeg om het graf te ontwerpen voor de eerste echtgenote van een van de broers toen die in 1901 op zeer jeugdige leeftijd plotseling op straat overleed. Dit graf is aangemerkt als Monument en kunt u vinden in de rubriek "Grafmonumenten".

Hieronder een impressie van het interieur van de zaak. De foto is genomen bij het overlijden van een der firmanten Uppenkamp:

KvK: 56945213  |   IBAN NL03 RBRB 0929 3629 93  | ANBI  |  RSIN 852373053

© 2022 Architekt Joling