M. (Rien) J. Hack

M. (Rien) J. Hack, geboren in 1871 te Den Haag en overleed te Voorburg in 1939. Hij was getrouwd met Kitty Hack-Wijsmuller. Ook geen onbekende in kunstenaarskringen. Helaas werd hij na 1920 gedwongen te stoppen met beeldhouwen vanwege ernstige gewrichtsreuma. Als men speurt naar zijn biografie zal dat weinig succesvol zijn. Het is wonderlijk dat van zo'n begaafd kunstenaar als Rien Hack zo weinig bekend is. Op onze speurtochten zullen wij proberen zoveel als mogelijk is over hem te weten te komen. Zo vonden wij bij toeval een portret van hem dat in 1913 door Cris Lebeau gemaakt is. Als docent heeft hij jarenlang gewerkt op de Kunst Teeken en Ambachtschool Quellinus (de voorloper van de Rietveldacademie). Was de laatste jaren van de negentiende eeuw verbonden aan het atelier van De Bazel en Lauweriks. Bij de oprichting van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in 1918 werd hij vice-voorzitter. Architekt Joling werkte zeer regelmatig met hem. 

Bekend zijn de beelden aan het Poortgebouw van het Begijnhof aan het Spui te Amsterdam:

en aan het gebouw "De Koophandel" aan de Herengracht 141-145 te Amsterdam. Hieronder  treft u deze aan. 

Daarnaast mogen zeker zijn beelden aan het gebouw "'t Kasteel van Aemstel" van Drukkerij De Tijd aan de Nieuwezijds Voorburgwal 67 genoemd worden. Zowel de stenen als de houten beelden zijn van zijn hand. 

Op het kantoorgebouw van de Gebr. Rikkers treffen we deze verfraaiingen aan.

Op meer gebouwen hebben wij beelden gevonden die zijn werk zouden kunnen zijn, maar daar dienen we eerst het bewijs voor te vinden. 

KvK: 56945213  |   IBAN NL03 RBRB 0929 3629 93  | ANBI  |  RSIN 852373053

© 2022 Architekt Joling